Призивът ѝ беше приветстван с аплодисменти

България и Румъния доказаха, че са част от Шенгенското пространство. Нека най-накрая ги допуснем – без повече отлагане. За това призова председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си за състоянието на Съюза.

Урсула фон дер Лайен с реч за състоянието на ЕС 

В последната си преди следващите европейски избори реч, председателят на Комисията спомена България два пъти. Първият - за природното бедствие, отнело човешки животи в Царево. А вторият, Урсула фон дер Лайен даде страната ни за пример заедно с Румъния за опазване на външните граници на Съюза.

„Засилихме защитата на границите. Европейските агенции засилиха сътрудничеството си с държавите членки. Позволете ми да благодаря специално на България и Румъния за това, че са водещи в тази област и показват най-добрите практики както по отношение на убежището, така и по отношение на връщането.  Затова нека най-накрая ги допуснем”, каза Фон дер Лайен, при което последваха аплодисменти. 

В залата беше българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел, която е и заместник-председател на Европейската народна партия. Тя също коментира перспективите пред България за присъединяване към Шенген.

„Правителството в Нидерландия е в оставка и може да взима решения само с разрешение на парламента”, каза Габриел.