За него гласуваха 33 съветници

С бурни дебати столичните общински съветници гласуваха бюджета на София.  Няколко гласа не достигнаха на ГЕРБ, за да бъде гласувана план-сметката за града. Обрат в последния момент обаче даде нужните гласове на партията.

Повече пари ще има за увеличение на учителските заплати, тази на администрацията, както и за актьорите в общинските театри. Ще бъдат разкрити и нови 2200 места. Над 600 млн. лв. са отделени за капиталови разходи. 

До последно дори общинските съветници от ГЕРБ не бяха сигурни дали бюджетът им ще бъде гласуван, заради заявката "Демократична България", "Патриоти за София" и БСП  да не подкрепят. 

Гласуват бюджета на София за 2023 г.

Общинските съветници приеха с 33 гласа "за" бюджета на град София. 

26 гласа "за" дойдоха от ГЕРБ, пет от "Обединени патриоти", както и независимия Борислав Иванов и общинския съветник от ДБ - Пеньо Пенев. 

Останалите съветници от ДБ и от „Спаси София” не подкрепиха предложения бюджет. От групата на БСП гласуваха “против”, а общинските съветници от “Патриоти за София” гласуваха “за”.

Бюджет 2023 е в размер на 2,555 млрд. лв. Срокът му на действие е до февруари или март догодина с очакване това следващият състав на Общинския съвет да изработи и приеме нов.

Във финансовата рамка са заложени милиони за тротоари, за изграждането на 100 км канализация в 12 квартала на града, за изграждане на 6 км метро през Слатина, за изграждането на детски градини и ясли. Финансира се строителството на 45 градини и строежът на ново училище в кв. „Манастирски ливади”. Предвидени пари за изграждане на спортни обекти и за цялостното ремонтиране на междублокови пространства.

Предвиждат се средства за ремонт на общински болници и за закупуването на сценична техника на театър „София”. 

Повече гледайте във видеата