Причината - въпреки че тялото може да бъде докарано у нас по закон, институциите го четат по различен начин

Повече от месец близки на починал наш сънародник във Великобритания не могат да го погребат в България. Причината - въпреки че тялото може да бъде докарано у нас по закон, институциите го четат по различен начин.  

На 22 август 20-годишният Цветомир Генов е нападнат и убит в Солсбъри. Семейството му иска да го погребе в България. „Синът ми е роден в България. Завел съм го в Англия за по-добър живот, но искам да си го докарам тук”, сподели Деян Генов - бащата на починалия млад мъж.

ГРЕШКА В МОРГАТА: Размениха ли в болница тялото на починала жена с това на мъж?

Това обаче няма как да стане. Причината - когато има разследване, във Великобритания се издава временен акт за смърт, а страната ни не признава подобен документ. „Преди да приключи това разследване, те не издават смъртен акт. Това може да отнеме месец, 6 месеца, може и година - не знам”, допълва опечаленият родител.

Така семейството на Деян тръгва по пътя на мъките в опит тленните останки на сина му да пристигнат в България. Съветът на консулството ни в Лондон е да се свърже с общината в София, за да се възползва от Член 57 на Закона за гражданската регистрация. Въпросният член посочва, че не близките на загинал зад граница, а длъжностно лице по гражданско състояние трябва да предостави чуждите документи на български лекар, за да се стигне до български документ за смърт.

Със скрита камера бащата на жертвата записва и ни предоставя кадри как тъкмо длъжностното лице го препраща по болниците. От няколко здравни институции обясниха, че няма как да признаят документ за смърт от чужбина, няма и как да приемат тяло в болницата.

„Темата на NOVA” в аванс: Съдебна медицина в „клинична смърт”

По-късно от Столичната община ни уведомиха, че са се свързали повторно с клиниката по съдебна медицина на  Александровска болница. От там са получили уверение, че след пристигането на тялото на покойния, ще бъдат спазени всички процедури, след което ще бъде издадено и съобщение за смърт.