Държавният глава коментира недоволството на енергетиците

Налице са основателни съмнения, че приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми, а не гарантирането на трудовата заетост във въглищните региони и устойчивостта на българската енергетика. Това коментира президентът Румен Радев по повод протестите на енергетиците.

Протестът на енергетиците: Недоволните блокираха основни пътни артерии (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата коалиция са за порциите от европейските пари, а не заради интересите на хората. Единственият начин да се разсеят тези съмнения и плановете за справедлив преход да оправдаят името си е управляващите да дадат ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите, за устойчивостта на българската енергетика – за съхранение в максимална степен на нейната автономност, и при голяма прозрачност. Това е, което липсва”, допълни държавният глава.

На въпрос дали служебните кабинети имат вина при изготвянето на Териториалните планове, Радев отговори: „В момента управляват – знаете кой”.


Критиките идват на фона на уверението на премиера Николай Денков, че споменатите фирми в Териториалните планове са били такива, които са участвали в предварително проучване за това дали са готови да инвестират в тези региони през следващите години.