Анализ на журналистите Валери Тодоров и Мохамед Халаф

Какво ще се случи в хода на конфликта в Близкия изток зависи от начина, по който Израел ще извърши сухопътната операция, която изглежда неизбежна. Това каза журналистът Мохамед Халаф в ефира на ппредаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

"Хизбула" се придържа към резолюция на Съвета за сигурност, която ограничава изстрелването на ракети на повече от 5 км", каза още Халаф.

ВОЙНАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК: Как вървят преговорите за освобождаване на заложниците

Той подчерта, че е важно дали Иран би се намесил в конфликта, с което напрежението ще ескалира. Халаф смята, че това би се случило, ако Иран получи информация, че САЩ ще атакуват техните съоръжения и стратегически обекти.

При евентуален такъв развой и Израел ще бомбардира ирански обекти, смята журналистът Валери Тодоров. „Този конфликт излиза от всички граници. Засега САЩ възпират Израел да не атакува Иран", заяви той. И отбеляза, че войната ще се води в градски условия, което ще предизвика хуманитарна катастрофа.

ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ ЗА ГАЗА: 14 камиона са влезли тази нощ в палестинската територия

Халаф отбеляза, че Ливан е контролирана от Иран. „Хизбула" не допуска независими политици да управляват страната. Групировката играе важна роля в конфликта между САЩ, Израел и Иран“, каза още журналистът.

Целия разговор гледайте във видеото.