Качеството на въздуха в региона е оценено като много лошо

Гъст смог покри индийската столица Ню Делхи. Жителите на мегаполиса дишат все по-трудно. Според Централния съвет по замърсяването, качеството на въздуха в региона е оценено като "много лошо". Индексът измерва концентрацията на фини прахови частици, които могат да се задържат дълбоко в белите дробове и да причинят сериозни заболявания.

"Мисля, че нивата на замърсяване в Делхи се увеличават през последните 10-12 дни. Днес обаче го усетих и с очите си. Както можете да видите, наоколо има много смог, което е съвсем обичайно за града, но мисля, че ситуацията се е влошила", смята Санджай.

Токсична мъгла обгърна Сингапур (ВИДЕО)

Министърът на околната среда заяви, че за справяне със ситуацията е приложен вторият етап от специалния план за действие. Той насърчава пътуващите да използват обществения транспорт и да избягват частните превозни средства, като същевременно насочва правителството да увеличи броя на електрическите автобуси и влакове.

"Според очакванията на метеорологичната служба с понижаването на температурата и намаляването на скоростта на вятъра, нивата на замърсяването могат да се увеличат. При тези условия газът не може да се движи нагоре в атмосферата и частиците остават близо до земята", заяви Гопал.

Традиционно всяка зима над индийската столица се образува гъст смог, тъй като студеният и тежък въздух задържа строителен прах, емисии от превозни средства и дим от изгарянето на стърнища в съседните щати. Това води до рязко увеличаване на респираторните заболявания сред над 20 милиона души в града.