"Започва и паралелната подготовка за 8-и блок на атомната централа", подчерта премиерът

България прави нови крачки към построяването на атомни мощности. След като преди седмици правителството се отказа от АЕЦ „Белене”, на дневен ред е изграждането на два нови блока в АЕЦ „Козлодуй”. Първият – 7-и блок, трябва да е готов до 2033 г., а 8-и - 3 години по-късно. Правителството отпуска 500 милиона лева за проекта.

„Планът е двата да вървят заедно като строителство и в рамките на 2 до 3 години да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система”, заяви премиерът Николай Денков.

Планира се новите мощности в АЕЦ „Козлодуй” да работят с реактори на „Уестингхаус”. През юни компанията подписа договор за предварителни инженерни дейности. А след това и споразумение с 5 български компании, които да са подизпълнители на изграждането.

"Лукойл": Плащаме всички предвидени от закона данъци в установените срокове

„Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените първи до четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй””, допълни Денков.

Предстои решението да бъде одобрено и от парламента.

„Смятаме, че капиталът в това ново дружество не трябва да е 500 млн., а трябва да е 1,6 млрд. лв., за да гарантира работата на това дружество в следващите 3-4 години”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

„Това е дългосрочен наш ангажимент, част от енергийната стратегия на страната и изключително важно, че ние държим на енергийната стабилност, 7-и и 8-и блок са част от точно това, че ще станат до 2033 година е един реалистичен срок”, каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

На фона на решението за „Козлодуй”, съдбата на реакторите, които се съхраняват в АЕЦ „Белене” остава неясна. За тях се търси купувач, имаше преговори па продажба и с Украйна, но конкретна оферта няма.