Премиерът Николай Денков отправи закана за съд

От дни тонът между партньорите в управлението става все по-остър заради „Лукойл”. Премиерът Николай Денков отправи закана за съд. Поводът е изказването на Делян Добрев от вчера, „че на хранилката на „Лукойл” има председатели на парламентарни групи и министри. Отношенията се изостриха допълнително и заради писмо с предупредителен тон от Делян Пеевски към правителството, което беше разпространено този следобед. В него той настоява за обяснения от Денков.

„По отношение на приказките за „хранилки” и други доста по-конкретни обвинения, отговорът е ясен, завеждам дело срещу хората, които твърдят такива неща. Това вече съм го решил”, каза премиерът.

Румен Радев: Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистралите – на тъмно (ВИДЕО)

Когато в понеделник от ГЕРБ и ДПС анонсираха отстъпка от 73 стотинки за литър гориво, те цитираха и конкретен разговор, който се е провел между „Лукойл” и началника на кабинета на премиера.

„Лукойл”, както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера пред шефа на кабинета на премиера, че ще си платят 500 милиона лева”, коментира Делян Пеевски.

Премиерът потвърди за такъв разговор. С уточнението, че на него се е обсъждало дали рафинерията ще иска да им бъдат приспаднати разходи за модернизация.

„Отговорът, доколкото аз знам, защото не съм участвал лично в този разговор, е „Не, няма да се възползваме от тази възможност. Ние ще платим всички дължими данъци в срок, през тази година, така както са законово заложени”, каза още Денков.

Премиерът: Завеждам дело срещу хората, които говорят за „хранилката „Лукойл”

Колко данъци трябва да плати „Лукойл” обаче остава неясно. „В последните дни чувам приписани думи, които не съм казвал. Ясно обясних, че „Лукойл” се поели ангажимент до края на годината да платят всички данъци, които  се полагат съгласно нашето законодателство. Никога не съм казвал суми от типа, които бяха лансирани от други участници в тази среща. Голяма част от информацията, която беше предоставена от други лица, е по-скоро дезинформация. Това, че някой е направил калпави закони, не означава, че трябва да нарушим закона, за да изпълним нечии желания”, каза още премиерът.

Няколко часа по-късно от ДПС поискаха писмени обяснения. „Очакваме министър-председателят да информира писмено Народното събрание относно намеренията, действията и фактическото състояние на нещата по казуса „Лукойл”. И това да бъде сторено до четвъртък вечерта. Не смятаме за редно назначените от парламента да коментират качеството на приетите от Народното събрание закони и се надяваме това да не се превръща в практика”, заяви Пеевски.  

Денков: Стартираме строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Коментар дойде и от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. „Ние ви доказахме година и половина, че между единия и другия брент разликата е от 60 до 100 долара. И тези изключения, това е така наречената дерогация, дават предимство на тази рафинерия, пред другите в Европа”, заяви лидерът на ГЕРБ.

В официална позиция до медиите от „Лукойл” обясниха, че са под политически натиск и плащат всичко, предвидено във закона.

Общата сума на данъците, платени миналата година е близо 685 млн. лв., казват от компанията. За деветте месеца на настоящата година дружеството е изплатило близо 647 млн.лв. От „Лукойл” наричат твърденията, че дължат 1 милиард  - абсурдни.