По стените на гробищния парк са надраскани пречупени кръстове

Пожар се е разразил в еврейската част на централното виенско гробище през изминалата нощ. Засегната е една постройка за еврейски обредни ритуали, така наречената зала за церемонии. По стените на гробищния парк са надраскани пречупени кръстове, съобщават австрийски медии. 

По думите на говорител на Виенската служба за противопожарната безопасност пристигналите по сигнал около 20 пожарникари са овладели пламъците. Материалните щети са значителни, но няма пострадали лица.

След ескалацията в Близкия изток: Ръст на насилието по религиозни подбуди в САЩ

Кметът на Виена Михаел Лудвиг е изразил в социалните мрежи дълбоката си покруса от случилото се. „Мирното и основано на уважение съжителство е върховен приоритет в нашия град. Наше историческо задължение е да пазим еврейския живот и еврейските институции“, каза той.

Австрийският канцлер Карл Нехамер е заявил в социалната мрежа X следното: „Най-остро осъждам атентата на еврейското гробище във Виена. Антисемитизмът няма място в нашето общество и срещу него ще се води борба с всички политически и юридически средства. Надявам се, че извършителите ще бъдат открити бързо.“

Вицеканцлерът Вернер Коглер също е коментирал случая. „Антисемитският палеж на централните гробища е още един акт на напълно неприемлива агресия срещу сигурността на живота на евреите в Австрия“, каза той и призова разследващите органи да открият бързо извършителите.

Източник: Цветана Делибалтова, БТА