Мигранти от Близкия Изток са потърсили убежище

Финландия се готви за ограничаване на движението по границата с Русия, съобщи вътрешният министър на Финландия Мари Рантанен, цитирана от „Комерсант”. По думите й Хелзинки се опасява от увеличението на броя на нелегалните мигранти.

Финландският министър уточни, че в съответствие със законите на страната може да се въведат подобни ограничения за борба „със сериозна заплаха на обществените порядки, националната сигурност или здравето на населението”.

„Вътрешното министерство в ускорен порядък представя правителственото предложение за ограничаване или закриване на граничните пунктове”, заяви Рантанен на пресконференция.

Тя уточни, че броят на мигрантите без виза, които са на границата все още не е голям, но се увеличава значително. „Въпросът не е в количеството, а в явлението. Не можем да предприемем най-строгите мерки. Правителството има право да приеме всички мерки, които са позволени по закон”, подчерта финландският вътрешен министър.

Според данните на тяхната гранична служба през миналата седмица на източната граница са пристигнали 71 души без документи, които търсят убежище, а тази седмица – около 60 души. Повечето от тях са от Близкия Изток.  

Финландия подозира саботаж срещу газопровода, свързващ страната с Естония

Редактор: Весела Веселинова