Най-разумно е охранителите да са 5-7 души, командоси, от специалните сили, смята той

Йеменски бунтовници хуси са пленили танкер в Червено море. На борда има 25-членен екипаж от граждани на България, Украйна, Филипините и Мексико. Корабът е израелски, но на борда няма израелци. На борда на „Galaxy Leader” има над 50 души. Бунтовниците също пуснаха изявление. Tехен говорител каза, че „с моряците се отнасят според ислямските принципи и ценности”. Бунтовниците в Йемен са съюзници на Иран.

"Всички заложници, взети в Газа, могат да бъдат разменна монета за похитените моряци. Под ръководството на Иран терористичните групировки биват свързвани помежду си. Българското правителство задейства дипломатическите си връзки, но по-важна е ролята на японската фирма оператор, която е наела кораба. Тя отговаря за курса и плаща за товара". Това каза капитан първи ранг о.з. Васил Данов за Интервюто на NOVA. 

Двама българи са на борда на отвлечения кораб, единият е капитанът

По думите му при превземането капитанът не би могъл да маневрира така, че да се предпази от хеликоптера. "На кораба не е имало охрана, тоест - не е имало как да се предпазят от нападение и да окажат съпротива. С подръчни средства, ако са опитали да противодействат, е могло да има жертви. Би трябвало екипажът да е бил обучаван какво да прави при среща с пирати. Израелското разузнаване следва да предвиди вариант за пиратски набези. Търговски и граждански кораби могат да наемат охрана. Най-разумно би било това да са 5-7 души, командоси, от специалните сили. Въоръжават се с автоматично оръжие, гранатомети, преносими зенитно-ракетни комплекси, за да могат да свалят вертолет. Възможно е да бъдат възстановени и конвоите с бойни кораби", коментира той.  

Целия разговор гледайте във видеото.