Повод за това са приетите със 161 депутатски гласа промени на първо четене на основния закон

„Възраждане” и ИТН с питане до Конституционния съд може ли промените в Конституцията да стават с по-малко от 180 гласа. Повод за него станаха приетите със 161 депутатски гласа промени на първо четене на основния закон.

Повод за искането на ИТН и „Възраждане” са приетите през септември правила от новия парламент за промяна на основния закон.

Всички досегашни парламенти, които променяха Конституцията го правиха с гласовете на най-малко 180 депутати. Това Народно събрание обаче реши, че и 160 гласа може да са достатъчни. Така ако Конституционният съд приеме искането на двете политически групи, това ще забави промените и почти сигурно ще ги отложи за април догодина.

Ресорната комисия обсъжда предложенията за промени в Конституцията

С молбата си до Конституционния съд от „Възраждане” и ИТН казват, че не целят да бавят промените в основния закон, но държат процедурата, по която се правят те, да е ясна.

„Да даде тълкувание с какво мнозинство, дали със 160 гласа, така както очакват мнозинството, условно наречено конституционно, или със 180 гласа, така както се е случвало в практиката”, заяви Цвета Рангелова от „Възраждане”.

Според юристи важно е промените да бъдат съобразени така, че после да няма основание те да бъдат атакувани пред Конституционния съд.

„Много е възможно, ако промените бъдат извършени по тези правила, които парламентът е приел, в последствие да бъдат оспорени и на формално основание конституционната ревизия да не стане”, заяви конституционалистът Пламен Киров.

Затова от ГЕРБ се надяват за бързо произнасяне на съда.

„Ако Конституционният съд не отговори така, както са приети правилата в момента с решение на пленарната зала, ще вървим по тях, което значи, че се върви по пистата 160 гласа”, заяви Радомир Чолаков.

Решението е в ръцете на магистратите, които се очаква скоро да се произнесат дали искането на опозицията въобще е допустимо.