Венецуелски футболисти пък се оплакаха от полицейско насилие

Правителството на Венецуела обвини Перу в отвличането на националния отбор по футбол. Причината е затруднение в зареждането с гориво на самолета, който трябваше да върне венецуелските играчи у дома. Дипломатическият спор започна след равенство 1-1 между отборите на в квалификация за Световното първенство през 2026 г..

След него венецуелски играчи обвиниха перуанската полиция, че ги е била, докато отивали да поздравят феновете. Забавеното излитане на самолета провокира венецуелският външен министър Иван Хил да каже, че Перу е извършило „поредно произволно действие срещу венецуелците, като е попречило на самолета, който връща екипа обратно, да се зареди с гориво. Това е отвличане като отмъщение срещу нашия отбор“ , заяви той.

Почти четири часа след планираното излитане самолетът на авиокомпания Rutaca най-накрая отлетя. Забавянето "възникна по чисто административни причини, свързани с доставката на гориво", каза компанията, която управлява международното летище „Хорхе Чавес“ в Лима. Гил потвърди, че екипът „се завръща безопасно в Каракас“, след като перуанското правителство нареди доставки на гориво.

Венецуелският футболист Науел Ферарези пък показа превръзки на дясната си ръка, като каза, че са при рани, получени от перуанската полиция. 

Футболната федерация на Венецуела осъди "актовете на дискриминация и ксенофобия" срещу отбора и неговите фенове.

Източник: БГНЕС