Срещата ще се състои днес и утре в Брюксел

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО. Това съобщи тя във Facebook. Срещата ще се състои днес и утре в Брюксел.

Мария Габриел: Аз съм политическият представител на ГЕРБ в правителството

Тя е разделена на три сесии: основните направления по пътя към Срещата на върха на НАТО във Вашингтон през 2024 г., обстановката в Западните Балкани, заседанието на Съвета НАТО-Украйна.

“Предстоят ми и важни двустранни срещи с министрите на външните работи на Канада - Мелани Жоли, Гърция -  Георгиос Герапетритис, Румъния - Луминица Одобеску и на Черна гора - Филип Иванович”, пише Габриел.

Външните министри от НАТО ще обсъдят зловредното външно влияние в страните от Западните Балкани, както и руските действия срещу съюзниците, свързани с кибератаки, дезинформация, енергийно изнудване и миграция, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вчера. По неговите думи министрите ще разискват необходимостта за диалог с Китай. Трябва да използваме възможността за взаимодействие по множество въпроси, сред които опазването на природата и контрола над въоръжаването, Китай не е противник и трябва работим заедно по въпросите, създаващи заплахи за нашата сигурност, обобщи генералният секретар.

 

Източник: Николай Трифонов, БТА