Той си отиде на 100-годишна възраст

Отиде си една от най-влиятелните фигури в историята на американската външна политика. Бившият държавен секретар и съветник по националната сигурност Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възраст. До последно той беше активен - участваше в срещи в Белия дом, публикува книга за лидерството и свидетелства пред Сената за ядрената заплаха от Северна Корея.

Кисинджър с нови предложения за мирно решаване на войната в Украйна

Хенри Кисинджър, човекът, който през 70-те контролираше епохалните събития, променили света. Два пъти държавен секретар при президентите - републиканци Ричард Никсън и Джералд Форд, той е архитектът на политиката за разведряване със Съветския съюз и дипломатическото отваряне към Китай.

„Започнахме процес, който продължи и се разрасна, и все още достига своята кулминация, през осем американски президенти и четири поколения китайски лидери”, заяви Хенри Кисинджър през 2012 г.

Дипломатическите умения на родения в Германия еврейски бежанец водят до знаковото съветско-американско споразумение за контрол на въоръженията, до разширяване на връзките между Израел и арабските му съседи и до Парижкото споразумение за Северен Виетнам.

„Участваме в религиозни войни в Близкия изток. Трябва да се справим с възхода на държави, които се смятат за исторически централни сили в Азия. Трябва да се справим с Русия, която съчетава намаляването на физическите си сили с опит да утвърди историческото си господство в определени региони”, заяви през 2015 г. Кисинджър.

Кисинджър с нови предложения за мирно решаване на войната в Украйна

И докато мнозина го възхваляват за неговата брилянтна мисъл, други го смятат за военнопрестъпник заради подкрепата му за кървавия преврат, който свали лявото правителство в Чили.

„Нашата загриженост беше свързана с изборите през 1976 година, а не с преврата през 73-та, за който не знаехме нищо”, казва той през 1974 г.

ХЕНРИ КИСИНДЖЪР: Срещата Тръмп-Путин беше необходима

Нобеловата му награда за мир през 1973, присъдена съвместно със северновиетнамския лидер Ле Дък Тхо, който я отказва, е една от най-спорните в историята. Двама членове на Нобеловия комитет подават оставка заради избора и възникват въпроси относно тайните бомбардировки на Съединените щати над Камбоджа.

„Нищо, което ми се е случвало в обществения живот, не ме е трогнало повече от тази награда”, казва Кисинджър тогава.

Президентът Джералд Форд нарича Кисинждър „супер държавен секретар", а самият той казва, че „властта е най-добрият афродизиак".