Ръстът на потребителските цени в блока на 20-те държави с единна валута спадна до 2,4%

Годишният темп на инфлация в еврозоната се понижи до най-ниското си ниво за повече от 2 години през ноември, съобщи официалната статистическа агенция на ЕС, предаде АФП.

Ръстът на потребителските цени в блока на 20-те държави с единна валута спадна до 2,4%, сочат данните на Евростат, което е най-ниското ниво от юли 2021 г. насам.

Бюджет 2024: БСК не подкрепи идеите на Асен Василев

Инфлацията постоянно намалява, откакто достигна връх от 10,6% през октомври 2022 г. след сътресенията на пазарите, предизвикани от войната на Русия срещу Украйна. Тя обаче все още е над целевата стойност на ЕЦБ от 2%.

Базисната инфлация, която изключва променливите цени на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, се сви до 3,6% през ноември спрямо 4,2% през октомври. По данни на Евростат нарастването на цените на храните и напитките също се понижи, като през ноември спадна до 6,9% в сравнение с 7,4% през октомври. Цените на енергоносителите в еврозоната обаче се свиха още повече през ноември, като спаднаха с 11,5% на фона на понижението от 11,2% през предходния месец.

Източник: БГНЕС