Около 40 милиона лева са заложени за ремонт

Заводът за боклук край село Яна е зле поддържан и не работи ефективно. Това установи проверка на кмета на София Васил Терзиев. За да се възстанови нормалният процес на работа в рамките на една година, трябва да се вложат 40 милиона лева, заяви той.

В доклад, изготвен от временно изпълняващия длъжността директор Николай Савов се установява лошо състояние на машините, много прах в отпадъците и затруднена работа на вентилаторите. Така на всеки 2-3 часа заводът спира работа за ремонти дейности. Заради лошото качество на рециклираните материали  фирмите отказват да сключват договори със столичното предприятие.

Терзиев назначи нов шеф на завода за преработка на боклук в София

„Ако в идеалния вариант заводът би трябвало да преработва 90 процента от всичко, което влиза и да се депонират само 10%, в момента е обратното. Депонират се над 90 процента, което е свързано с лоши практики и аварии”, заяви Терзиев.

„В момента в бюджета от това, което е заложено, е около 40 милиона. Това включва цялостната експлоатация на завода и част от възстановяването на машините за обработка на RDF в показатели, които отговарят на изискванията на фирмите”, заяви Николай Савов.

Вили Лилков: Общинският съвет в София ще изпадне в криза, ако утре не изберем председател

След проверката Терзиев обясни пред журналисти, че неизбирането на председател на Общинския съвет на София кметът Васил Терзиев обясни, че това затруднява работата на общината. Според него най-големият проблем е, че София остава с план-сметката от миналата година. Рамката на градския транспорт ще остане същата като миналата година, което ще доведе до много проблеми. Две от най-важните неща, които Столичната община трябва да прави, е да се грижи за градския транспорт, както и за сметовизвозването, обясни столичният кмет. 

„Няма да може да бъде приет бюджет, което значи, че ще трябва да работим с бюджета от 2023 г. Липсват над 70 млн. лева, за да се разплатим по проектите за водния цикъл”, допълни Терзиев. 

Кметът на София Васил Терзиев назначи четирима свои заместници