Това коментира директорът на болницата, който беше освободен

Всякаква намеса на „Пирогов” в политически и друг вид борби е неприемлива. В болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия, от най-малката политическа партия до най-голямата. „Пирогов” няма политическа принадлежност и оцветка и е истински пример за плурализъм. Това коментира директорът на най-голямата спешна болница у нас Валентин Димитров, за когото здравният министър подписа заповед да бъде освободен.

ОФИЦИАЛНО: Освободиха директора на „Пирогов”

По думите му инсинуациите, че „Пирогов” ще фалира, са недопустими. „Най-малкото са политически незрели от устата на министър, на човек, от когото очакваме да оправи здравеопазването”, подчерта Димитров. Той поясни, че у хората вече има напрежение дали ще получат адекватна медицинска помощ от лечебното заведение заради отношението към болницата.

Димитров подчерта, че за времето, за което е начело на „Пирогов”, дружеството е на печалба. „Не съм магьосник – мениджър съм. От началото на 2023 г. до юни тази година печалбата на предприятието е 307 000 лв. През деветмесечието на същата година вече е 989 000 лв. Към 31 октомври 2023 г. – над 1 112 000 лв. Трендът е за постоянно увеличаване на печалбата”, категоричен е директорът на лечебното заведение. 

Здравният министър: Бих подал оставка, когато ми я поиска премиерът

Той каза, че 31 млн. лв., за които говорел министърът на здравеопазването Христо Хинков, са натрупана загуба на предприятието в продължение на 23 години. „6 милиона са загубата за 2022 г., в която все още моята работа няма принос. Така че и тук не чувствам вина. 6 млн. пак ги приписват на мен, но пак са за минал период”, добави Димитров.

Димитров съобщи, че е изпратил писмо на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с молба прокуратурата да влезе в „Пирогов” и да го провери. Писма със същото настояване са изпратени до финансовия министър Асен Василев и до АДФИ.

Директорът на „Пирогов” посочи, че не е викан в Министерството на здравеопазването. Вместо методична помощ му бил оказван методичен натиск. „Конфликтът вече е личен – между мен и Христо Хинков. Понеже няма куража да каже, че атакува болницата – атакува мен. С този човек съм имал една единствена среща. Преди никога не съм го виждал”, допълни той.

Димитров обяви, че болница „Пирогов” ще заведе колективен иск за обида и уронване авторитета на лечебното заведение срещу министъра на здравеопазването и неговия екип, а парите ще бъдат дарени за детското здравеопазване.