Анализ на Милен Керемедчиев и Спас Ташев

Ако България пренебрегва това, което се случва на западните граници и се вторачва само на Изток, и пропуска най-бързо милитаризиращата се страна Сърбия, това би било много безотговорно от гледна точка на националната ни сигурност. От 2019 г. Сърбия увеличи своя бюджет за отбрана със 70%, той вече е 1,5 млрд. евро за всяка година. Страната получаваше едни от най-големите комплектовани системи за отбрана от Русия. След началото на войната в Украйна тя подписа договор за доставка на едни от най-модерните дронове „Байрактар“ от Турция, страната е и един от най-големите купувачи на Балканите на китайски системи за противовъздушна отбрана. Сърбия разполага с три напълно оборудвани дивизии с най-висока степен на въоръжение. Тя е най-голямата разузнавателна клетка на Русия на Балканите. Това каза дипломатът и бивш зам.-министър на вътрешните работи Милен Керемедчиев в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Ковачевски: Благодаря на Турция, България и Сърбия за ареста на Люпчо Палевски

Белград никога не се е отказал от Северна Македония, ние проспахме времето, вярвайки че там върви процес на демократизация и скъсване на отношенията между Белград и Москва, посочи доц. Спас Ташев ИИНЧ при БАН. По негови думи ескалира езикът на говорене срещу България дори и в лицето на най-високопоставените хора в сръбската държава и се правят опити за послание към сръбското общество, че България е врагът. „Като говорим за шпионаж, по-скоро може да се говори за сръбски шпионаж, отколкото за български в Сърбия. Отдавна алармирам, че в Северозападна България непрекъснато идват сръбски емисари, които агитират българското население, че те не са българи, а сърбо-шопи, турлаци“, заяви гостът. Той допълни, че през последните две години Сърбия официално лансира тезата, че в България има 30 000 души сръбско малцинство. Доценът каза, че това е подготовка на сръбското обществено мнение за конфликт със страната ни и допълни, че трябва да се вземат мерки в тази посока.

Кой е мъжът, арестуван в Сърбия за шпионаж в полза на България

Керемедчиев добави, че е имало и официално изявление, че 90% от мигрантския трафик, който преминава през Сърбия е генериран от България и затова сръбското МВР увеличава своята численост по българската граница. Той допълни, че това е целенасочена стратегия, а друг проблем е и Косово. Въпреки че е заобиколена от страни членки на НАТО, това не пречи на Сърбия да използва максимално своята политика от гледна точка на дезинформация, изпращането на антибългарски послания, посочи Керемедчиев. По негови думи основната цел е Северна Македония да се превърне в модел, който иска Сърбия – проруски настроена с далечна перспектива за членство в НАТО.

Ташев посочи, че Сърбия е създала свой геостратегически свята за Балканите, наречен „отворени Балкани“ или „сръбски свят“ по подобие на „руски свят“, като Северна Македония е активна част. България няма проактивна политика, допълни експертът.

Повече от разговора гледайте във видеото.