Енергийният министър Румен Радев - на изслушване в парламента

Енергетиката в дневния ред на депутатите. Ресорният министър Румен Радев и ръководството на КЕВР са на изслушване в парламента.

С РАЗВАЛЕНИ ЕЛ.УРЕДИ, НО БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ: В Северозапада останаха без ток и вода почти седмица

Изслушването започна с въпроса, който вълнува хиляди - ще има ли обезщетения за времето без електричество. „ЕРП-ата излизат с оправдания, вместо да си поддържат мрежите. Казано е ясно - ако електрозахранването не бъде възстановено до 24 часа, се дължи компенсация 30 лева. Нужно ли е всеки да пуска молба, не е ли редно тези суми да се приспаднат от сметките?”, попита Маргарита Махаева от „Възраждане”.

Дали ще има компенсации в крайна сметка зависело от електроразпределителните дружества. Но има механизъм, който да ги задължи да платят, обясни председателят на КЕВР.

Kак да потърсим компенсация, ако не сме имали ток дълго време

Енергийният министър благодари на всички, които са работили в лошото време. „Това са достойните хора, на които дължим отстраняването на авариите”, заяви Румен Радев.

Комисията за енергийно и водно регулиране вече е започнала проверки дали ЕРП-тата са действали според разпоредбите в дните след снеговалежа. „Преди всичко искам да заявя, че комисията започва проверки, създадени са 3 работни групи, които проверяват трите ЕРП по отношения на действията им”, заяви Иван Иванов, председател на КЕВР.

Депутатите в залата не останаха доволни от техническите отговори на Румен Радев и Иван Иванов. „Аз лично си спомням едни времена като дете, когато имаше толкова много сняг с месеци и не помня да е имало такива аварии”, заяви Драгомир Стойнев.