Катерина Сакеларопулу изтъкна солидарността между двата народа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на официално посещение в Гърция. Първата му среща е с неговия гръцки колега Катерина Сакеларопулу в Атина, съобщиха гръцките медии.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Пред Сакеларопулу Ердоган, цитиран от телевизия Скай, заяви, че „със заседанието на Петия висш съвет за сътрудничество Гърция-Турция започва нова епоха, (нека) да разговаряме, като виждаме чашата наполовина пълна“.

Огнеборец, гасил пожарите в Гърция: Ситуацията беше изключително тежка. Заварихме истински огнен ад

Президентът на Гърция изтъкна съпричастността, която обединява двата народа. Тя подчерта трагичните събития - земетресенията в Турция и пожарите и наводненията в Гърция, са станали повод да се развие чувството за солидарност. „Това е обща черта, която обединява двата народа. Взаимна е политическа воля за установяване на атмосфера за задълбочаване на сътрудничеството и избягване на напрежение в двустранните ни отношения. С тези мисли отправям пожелание за мир и благоденствие на приятелския народ на Турция“, каза Катерина Сакеларопулу.

След срещата си с президента на Гърция Ердоган ще разговаря с премиера Кириакос Мицотакис. После ще се проведе работен обяд на двете делегации, които участват във Висшия съвет за сътрудничество. Програмата на посещението предвижда и редица двустранни срещи на министри от двете страни.

В Атина Ердоган е придружаван от редица членове на турския кабинет. С него са министърът на отбраната Яшар Гюлер, министърът на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек, министърът на вътрешните работи Али Йерликая, министърът на културата Нури Ерсой, министърът на националното образование Юсуф Текин и зам. министърът на външните работи Бурак Акчапар.

Бури в Гърция нанесоха щети по крайбрежието на Халкидическия полуостров

Източник: БТА, Петър Къдрев