За NOVA от Първо районно управление заявиха, че по случая е образувана преписка

Репортаж, по сигнал към NOVA, свързан с агресия между ученици. Родители на петокласници от столичното 138 училище твърдят, че децата им са подложени на системен тормоз от свой съученик през последните месеци.

Последният случай е от края на миналата седмица. По думите на родителите няма адекватна реакция от страна на педагозите при вербалните и физически спречквания в училището.

Напрежението между децата започнало малко след началото на учебната година. „Аз слушам от детето си – как на десет дни един път, тя става свидетел на физическа агресия от това дете към някой негов съученик”, заяви Борислав Георгиев, баща на момиче от 5 клас.

Последният случай бил преди дни. „Обади се педагогическия съветник, че има проблем със сина ми, аз дойдох, той беше при медицинската сестра, имаше полиция. Спречкали са се двете деца, като синът ми е получил 1-2 удара, един в лицето”, каза Димитър Йорданов.

Близо 80 арестувани за сексуално насилие над деца във Франция

„Мисля, че излязоха нещата извън контрол! 9.30 ч. сутринта ме потърси дъщеря ми, плачейки, тате, моля те помагай ни, момченцето души друго момче. Обадих се на 112”, каза Георгиев.

Според родителите на детето, заради което е подаден сигналът, ситуацията е била преекспонирана. И заявиха, че синът им е този, който е подложен на системен тормоз от страна на съучениците си.

„Това, което ни казаха от ръководството, че от преди началото на учебните часове, другото дете многократно е провокирало и тормозело нашият син и когато е започнало да го ръчка с молив се е стигнало до детско сбиване. Нямало е никакво душене, основания да се вика полиция, линейка”, съобщи Костадин Дупчев.

За NOVA от Първо районно управление заявиха, че по случая е образувана преписка. А от училищното ръководство обясниха, че правят всичко възможно, за да овладеят напрежението между децата.

След пореден случай: Как държавата реагира при агресия между деца

„Има винаги дежурен учител в коридора, но той дежури за 5 кабинета. Смея да твърдя, че сме извървяли нашата процедура. В процедура сме по неговото евентуално преместване”, добави Иван Стоянов, директор на 138 СУ. 

Според психолози преместването в друго училище не решава проблемите. „Меко казано е изпуснат контролът. В никакъв случай не може да се вменява вина на децата, лоши деца няма! Има лошо контролирани емоции, което означава, че ние не научаваме, независимо в каква роля сме, ние възрастните учим дечицата как да функционират”, категорична бе Ина Антонова, психолог.