САЩ осъдиха остро атаките

Иран атакува с ракети няколко цели в Ирак. Ударите бяха нанесени през нощта, в покрайнините на град Ербил. Иранската революционна гвардия обяви, че са ударили "израелски шпионски центрове" и обекти на "антиирански терористични групировки" в Иракски Кюрдистан. Израелската разузнавателна агенция "Мосад" е спомената поименно в изявлението.

Ударите предизвикаха широк международен отзвук. Съединените щати осъдиха нападението и го нарекоха "безотговорно и неточно". Официален Париж коментира, че такива действия допълнително разпалват конфликта в Близкия изток. Иран и преди е атакувал цели в Ирак, особено в населената с кюрди северна част на страната. Правителството в Багдад каза, че иранското нападение е нарушение на суверенитета на страната. Според ръководителя на кюрдската автономия, четирима души са били убити и шестима ранени.

Израел: Ликвидирана е централна фигура на "Хамас" в Сирия

"Изненадващото е, че ние не сме част от конфликта. Не знаем защо Иран атакува цивилни в Кюрдистан, особено в Ербил. Не враждуваме с никого от нашите съседи, особено Иран. И в предишните години имаше атаки срещу Кюрдистан, които отново бяха необясними. Обвиненията, които те отправят са безпочвени", заяви премиерът на иракски Кюрдистан Масрур Барзани.

Властите в Сирия: Милиони хора в страната са застрашени от невиждан глад