На какъв етап е реновирането на историческата сграда

В широкия център на София от десетилетия пустее и се руши къщата на Петър Дънов. Тази година обаче Бялото братство си поставя за цел да я реновира, а покрай нея и тази на съседа му Георги Димитров. В старата къща на улица „Опълченска” са живели тоталитарният лидер Георги Димитров и духовният лидер Петър Дънов. Там Дънов прекарва 20 години от живота си. В момента сградата е занемарена, но вече се реновира.

Къщата е с история от миналото, но се е превърнала в руина. Да поправят щетата на времето са решили последователи на Дънов. Те събират пари.  До момента имат 60 хиляди лева, посочи адв. Руска Дичева, която е инициатор на реновацията. Тепърва обаче имат още много работа. Един век по-късно можем да видим и любимата чешма на Петър Дънов на двора, която също ще бъде възстановена. Петър Вангелов разказва, че къщата е била пристан за отчаяни от войната хора, на които учителят Дънов давал надежда. От там започнали и неговите прочути беседи.

Какво свързва Учителя Петър Дънов и Георги Димитров?

Много гости отскачали до къщата на Дънов, за да бъдат спасени в буквалния смисъл на думата. Такъв бил и съседът му Георги Димитров, когато бил преследван от полицията. „Капандурата била в малко килерче, през която е минал Георги Димитров, когато го е гонила полицията през 20-те години. Имало е два случая, в които е бил спасяван. Първият случай е през капандурата и в стаята е бил невидим за полицията. Не могли да го намерят. Вторият случай е, когато е трябвало през блокада да мине и е бил облечен като стара жена с фуста и забратка. Учителят го води като старица - излизат и никой не го спира”, разказва Петър Вангелов от Бялото братство. Дънов никога не е лъгал, когато са го питали къде е Георги Димитров. „Ако го намерите - значи е тука”, отговарял той.

Както казва учителят - една направена любов не се забравя. Може би затова Братството никога не е репресирано от режима. Сблъсък на идеи между политиката и духовността не е имало, разказва ни последователят на Дънов.

Стотици дъновисти се събраха в Рила за паневритмия

Път ще има и до мястото, където започва всичко още това лято, когато се навършват 160 години от рождението на Петър Дънов.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.