"Ситуацията в Газа е ужасяваща за цивилното население", каза той

„Ще видим края на ерата на премиера Бенямин Нетаняху в управлението на Израел. Нетаняху загуби популярност. Той носи огромна отговорност за провала на правителството да защити народа на Израел на 7 октомври, както и за всичко, довело до 7 октомври – погрешната представа, че можеш да окупираш друга нация 56 години и да очакваш да живееш в мир. Това е пряка отговорност на Нетаняху”. Това каза предприемачът Гершон Баскин в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS. Той е изследовател на израелско-палестинския конфликт и страничен участник в преговорите за мир, който говори и с Израел, и с „Хамас”.

„Когато в Израел се проведат избори, което ще се случи тази година, когато има прекъсване или край на войната, ще има огромни протести в Израел с призиви за избори и за анкетна комисия. Тя ще бъде ръководена от съдия от върховния съд, където Нетаняху ще трябва да свидетелства и да поеме отговорност. Мисля, че каквото и да каже Нетаняху, не е особено важно за бъдещето, но все пак, ако говорим за сигурността на Израел в рамките на двудържавно решение, трябва да признаем, че палестинците няма да могат да се радват на свобода и достойнство, ако Израел няма сигурност и обратното”, обясни участникът в мирните преговори.

Според него ще бъде необходима мултинационална сила по река Йордан и по границата между Израел и Египет в Ивицата Газа. „Палестински и израелски сили може да участват, но тъй като няма доверие между страните, ще бъде необходим международен екип, в който да участват израелците и палестинците. Израел няма да зависи от палестински сили и съм уверен, че палестинците няма да се съгласят на присъствието на израелски сили”, представи възможната стъпка към примирие наблюдателят.

„Населените места в Газа са бедствие за Израел. Колкото по-дълго Израел остава в Газа с военно или цивилно присъствие, толкова повече ще има възможни бунтове срещу израелски военни и цивилни и те ще бъдат избивани. Тази политика трябва да бъде прекратена. Двудържавното решение, за което говори цял свят вече 30 г., трябва да бъде изпълнено”, обясни Баскин.

Блинкен приключи обиколката си в Близкия изток

Думите му са по повод призива на финансовия министър на Израел да се продължи заселването на Западния бряг с израелци и прогонването на палестинци. Според Баскин това е доказателство за "неспособността на Израел да погледне отвъд утрешния ден".

"Ситуацията в Газа е ужасяваща за цивилното население, особено за около 1,5 милиона души, които живеят между Хан Юнис и Рафа. Нападенията продължават, докато Израел претърсва тунелите под земята под цялата Ивица Газа. Това не е ситуация, в която да живеят невинни цивилни хора, но това е реалността, каза Гершон Баскин.

Израел иска създаване на "буферна зона" в Ивицата Газа

„Израел се интересува от международното право и се опитва да не убие цивилни. Но въпреки това, има и такива случаи. До колкото разбирам в оставащата част на Ивицата Газа, Израел ще се опита да обяви зоните, в които ще текат военни действия и ще настоява цивилните да се евакуират докато има боеве”, обясни преговарящият.

Той не смята, че Израел извършва геноцид, но не изключва възможността Израел да извършва военни престъпления в Газа. „Мисля, че са започнали разследвания и процеси срещу отделни командири. Може да се заведат основателни дела за това, че Израел извършва военни престъпления в Газа”, заяви Баскин.

Гарелов: В Газа трябва да се води война срещу мизерията, тя да мине на арабско управление

Относно информацията, че Агенцията за подпомагане на палестинците на ООН е сътрудничала на „Хамас”, той каза, че Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци не може да работи в Газа, без да сътрудничество с правителството на „Хамас”. „Хамас” ръководи Газа от 17-18 години и нито една агенция от трета страна не може да работи там без участието и сътрудничеството на ислямисткото движение. Несъмнено Израел намери оръжие, ракети и тунели, под училища и болници в Ивицата Газа. Тече разследване на ООН за това”, обясни наблюдателят.

Не се постига напредък в преговорите за мир между Израел и „Хамас, призна Баскин. „Условията на „Хамас” в отговор на среща на върха в Париж бяха тежки и трудни, невъзможни за приемане от Израел. Премиерът Бенямин Нетаняху в общи линии затръшна вратата. Оставена е една малка пролука за преговори, ако „Хамас” е склонна да отдели първата фаза от фази 2 и 3, които трябва да доведат до край на войната. Израел не е склонен да приеме това, докато „Хамас” не бъде лишен от способността си да управлява”, каза анализаторът.

Той поясни, че фаза 1 е 45-дневно примирие, освобождаване на цивилни заложници, възрастни, болни, ранени, деца, както и освобождаване на значителен брой палестински затворници. "Сигурно това е по-малко от исканото от „Хамас”, но ако „Хамас” е склонен да приеме това, може да има 45-дневно примирие с размяна на заложници и затворници", допълни Гершон Баскин.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.