Трябва да бъде избран временен настоятел на Софийската митрополия

След смъртта на патриарх Неофит Светият Синод се събра на извънредно заседание. На него се очаква да бъде определен временен настоятел на Софийската митрополия до избора на нов духовен водач. Очаква се да бъде отворено и завещанието с последната воля на патриарх Неофит.  

БЪЛГАРИЯ СКЪРБИ ЗА ПАТРИАРХ НЕОФИТ (СНИМКИ)

Духовниците трябва да решат къде да бъде опелото, поклонението и погребението пред Негово Светейшество. Очаква се поклонението да бъде в „Св. Неделя", а по-късно - и в катедралният храм „Св. Ал. Невски”. Погребението най-вероятно ще се състои в Троянския манастир.

По неофициална информация на NOVA се очаква в петък да има голямо поклонение пред тленните останки на патриарха, а в събота да се пристъпи и към погребението. Окончателна информация се очаква след решението на митрополитите в Светия Синод.

След процедурата Светият синод трябва да се събере отново и да избере председател, който да управлява църквата в следващите четири месеца. След това ще бъде проведен избор за нов български патриарх, в който могат да участват деветима митрополити.

Почина патриарх Неофит (ВИДЕО)

Третият поред патриарх на България в новата ни история – Неофит, почина на 78-годишна възраст от многоорганна недостатъчност. Тъжната вест обяви Западно и Средноевропейският митрополит Антоний. Според съобщението на Българската патриаршия патриарх Неофит е издъхнал в 22.22 ч. във Военно-медицинската академия. Той беше настанен там с белодробно заболяване в края на ноември миналата година. 


Митрополит Яков посочи, че на днешното заседание ще се вземе решение как ще България ще се раздели с патриарх Неофит.

Начело на Църквата ще бъде най-старшият архиерей от намаления състав на Синода, това е варненския митрополит Йоан. След погребението на патриарха Синода трябва да избере свой наместник-председател. „Противоречия има и между апостолите Петър и Павел, нормално е да има разногласия”, каза митрополит Николай.

СМЪРТТА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase