Около 70% от всички блокирани руски активи от Запада се съхраняват в белгийския депозитар

Върховният представител на ЕС Жозеп Борел ще предложи ЕС да използва 90% от приходите от замразените руски активи в общността за закупуване на оръжия за Украйна. Те да се закупуват чрез фонда на Европейския механизъм за подкрепа на мира, предаде „Ройтерс”.

Пред репортери в Брюксел Борел каза, че ще предложи останалите 10% да бъдат прехвърлени в бюджета на ЕС, за да бъдат използвани за увеличаване на капацитета на украинската отбранителна индустрия.

Той посочи, че ще отправи предложението към страните членки на ЕС утре, преди срещата на лидерите им в четвъртък и петък.

Съветът на ЕС се споразумя да предостави помощ от 5 млрд. евро за въоръжените сили на Украйна

Високопоставен представител от ЕС каза миналата седмица, че замразените руски активи в ЕС вероятно ще генерират между 15 и 20 млрд. евро след данъчно облагане до 2027 г., в зависимост от международните лихвени проценти.

Около 70% от всички блокирани руски активи от Запада се съхраняват в белгийския депозитар на ценни книжа "Юроклиър" (Euroclear), а стойността им е еквивалентна на 190 милиарда евро в различни руски ценни книжа и кеш.

Борел подчерта, че предложението му е да се използват приходите от замразените активи, вместо самите активи. Той каза, че те могат да донесат около три милиарда евро годишно.

"Конкретното предложение ще бъде представено утре", каза Борел. "Затова трябва да се споразумеят държавите членки", допълни Жозеп Борел.

 Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase