Темата в „Здравей, България” коментираха Георги Ангелов, Петър Ганев и Преслав Райков

Ефектът от въвеждането на еврото върху повишението на цените е минимален - в рамките на 0,1-0,2%. Това коментира в „Здравей, България” икономистът Петър Ганев. Финансовият анализатор Преслав Райков също заяви, че покупателната способност няма да се промени след влизането ни в еврозоната. „В средносрочен и дългосрочен план тя само ще се повишава”, заяви Райков.

Вчера Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане законопроекта, свързан с единната валута. В него са разписани основните промени, свързани с промяната. От документа става ясно колко време ще плащаме и в двете валути и в какъв срок ще трябва да обменим наличните си левове.

По пътя към еврото - един месец преходен период, след това левът отпада

Икономистът Георги Ангелов разясни, че закръгляването на пенсиите при преминаване от левове в евро ще бъде нагоре, в рамките на един евроцент. Той допълни, че превалутирането в банките ще става без допълнителни такси, по официалния валутен курс, а не по този на банката.

Преслав Райков даде пример с въвеждането на еврото в Хърватия, където ефектите върху икономиката и туризма са били само позитивни. „Плашенето, че ще има някаква чудовищна инфлация и хърватската икономика ще замръзне, не се случиха”, заяви Райков.

Дацов за членство на България в еврозоната от 1 януари 2025 г.: Няма никакъв шанс

Петър Ганев каза, че голямото предизвикателство за търговците ще бъде едномесечният период, в който ще може да се плаща и с двете валути. Той очаква България да покрие инфлационния критерий за присъединяване към еврозоната в края на годината.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase