Темата за скандалите около МВР и Прокуратурата коментират Петромир Кънчев, Тихомир Безлов и Бойко Найденов

Основен герой в скандала с изтеклите снимки, които показват как главният секретар на МВР Живко Коцев е в компанията на задържаните при акцията в Агенция "Митници", са зрителите. Kогато наближат избори, се активират играчи като Прокуратурата и ДАНС. Това се случи на предходните избори, случва се и сега. Създава се една ситуация, в която всички са маскари и целта е да се намали общата избирателна активност, с което определени политически партии печелят. Това каза в студиото на "Здравей, България" адвокатът в "Правосъдие за всеки" Петромир Кънчев.

Снимки показват Живко Коцев в компанията на задържаните при акцията в Агенция "Митници"

"Двете страни си разказват истории. Не ми се иска да избирам правилната история. Видимо е, че се търси някаква предизборна ефективност. Това няма да бъдат първите избори, на които ставаме свидетели на подобни зрелища, в които присъстват СРС-та, снимки, намеса на всякакви служби и медиите, които споделят общественото мнение", обясни Тихомир Безлов от "Центъра за изследване на демокрацията".

Според него големият проблем при подобни политически сблъсъци е, че фигурата на главния секретар на МВР се политизира и периодично се сменя.

След сигнала на Денков до Талева: Как замесените имена коментираха казуса с главния секретар на МВР

"Двете версии не се изключват една друга. Документирането на подобни отношения между главния секретар на МВР и лица, за които има подозрения, че осъществяват престъпна дейност, не е от вчера, това се случва от години", заяви бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов.

По негови думи, ако въпросният протокол е реален и е осъществен разпит на главния секретар в присъствието на негов защитник, то този човек няма място в МВР.

Безлов: Служебният премиер, а не президентът, може да реши за евентуална смяна на вътрешния министър

"Да обясняваш, че знаеш, че тези хора се занимават с контрабанда и в същото време да получаваш скъпи часовници от тях, да ги свързваш с дадени хора, да правите срещи и да твърдиш, че ги разследваш, без да имаш никакво право, е абсурдно", заяви още Бойко Найденов.

Според Петромир Кънчев най-притеснителни в случая са действията на Прокуратурата.

"Ако подобна среща действително се е провела, това е опит за изнудване и е случай за специалния прокурор Талева. Не може Прокуратурата толкова дълго време да е останала нереформирана и дойдат ли избори, подобни доказателства да се използват по този начин", каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase