Екип на NOVA посети закусвалнята на Димитър Бакалов

Първи търговец обяви цени в евро. Той е от Благоевград и е известен като царя на баничките в града. Оказва се, че неговите закуски не само няма да поскъпнат, а може и да поевтинеят.  Детайли около преминаването в евро със сигурност ще изникват и точно за тях разговаряхме с бизнесмена от Благоевград Димитър Бакалов, който от години се занимава с хлебопроизводство и със закуски. Той изрази любопитно притеснение, свързано с рестото в евроцентове, тъй като според него в началото трудно ще се връща евро в евроцентове, тъй като едва ли всички обекти ще разполагат с достатъчно монети.

Екип на NOVA посети закусвалнята на Димитър Бакалов. Отсега той прогнозира, че в първите месеци след приемането на еврото, хората ще плащат с кръгли суми и няма да разполагат с достатъчно евроцентове в себе си, за да дават точни пари. И така се прокрадва възможността баничката в евро да стане по-евтина от баничката в левове.

Традициите са живи: Историята на баба Шушана, която продава баници в Бразилия (ВИДЕО)

"Ние ще закръглиме – вместо да е 2 лева и 1 евроцентче, ще бъде 2 лева баничката, без единия евроцент. Което ще е винаги в ущърб на фирмите, не само на моята, на всички фирми, които ще правят закръгляванията. Би трябвало да е така, защото няма да можем - особено в началото да имат банките да дадат на всички обекти евроцентове", твърди Димитър Бакалов, собственик ан закусвалня. 

Разбира се, не всички закуски ще са като баничката. Сиренката, ако сега струва 1.90лв, после най-вероятно ще стане не 97 евроцента, а директно 1 евро. Други проблеми с приемането на еврото Бакалов засега не вижда. Чий ще е ущърбът, думата ще има математиката. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase