Камала Харис заяви, че борбата за правото на аборт е борба за свободи

Абортите се превръщат в един от централните въпроси около предизборната кампания в Съединените щати през 2024-та година. Президентът Джо Байдън смята, че достъпът до правото на аборт е въпрос на лична свобода. От друга страна кандидатът на републиканците Доналд Тръмп заяви, че щатите трябва да продължат сами да определят законите си за абортите. Репортаж по темата представя Voice of America.

Демонстранти протестираха в столицата на Аризона срещу взетото наскоро решение на Върховния съд на щата, което позволява на закон от 1800-та да блокира правото на жените на аборт.

Съд върна в сила 160-годишен закон, забраняващ абортите в Аризона

Вицепрезидентът Камала Харис, заяви пред множеството, че борбата за правото на аборт е борба за свободи. "В Америка свободата не се дава, тя не се подарява. Тя ни принадлежи по право и това включва свободата на взимаме решения за собственото си тяло, а не правителството да казва на хората какво да правят."

Щатите в Америка имат право да приемат собствени закони за абортите, след като с решение на Върховния съд от 2022 година се прекратява конституционното право на аборт. Трима от шестимата съдии, които взеха това решение преди 2 години, бяха назначени от Доналд Тръмп. Според него, след като е помогнал на щатите да постигнат това право, вече няма да е необходима забрана на абортите в цялата страна.

"Вече нямаме нужда от това, защото разбихме делото "Роу срещу Уейд" и направихме нещо, което никой не е смятал за възможно. Върнахме решението за правото на аборт на всеки от щатите и те се справят много добре, някои са по консерватирни, но работят добре и то по начина, по който трябва да се случват нещата“, каза Тръмп.

Щабът на Байдън твърди, че след като Тръмп е отменил федералната защита на абортите, той е отговорен за страданията и хаоса в момента, включително в Аризона, съобщи Voice of America.

"В момента заради Доналд Тръмп повече от 20 щата в нашата страна са наложили забрани. Сега заради Тръмп една от всеки три жени в репродуктивна възраст в нашата страна живее в щат, в който има забрана за аборт, зад която стои той“, заяви Харис.

Въпреки че Тръмп твърди, че по-консервативните щати трябва да имат свободата да приемат по-консервативни закони, той заяви пред репортери, че решението на съда в Аризона, в което няма изключения за изнасилване или кръвосмешение, отива твърде далеч.

„Честно казано, щатите успяват да постигнат много хубав баланс. Има някои случаи като този в Аризона, които са от 1864 година, и при които един съдия е взел решение, но то ще бъде променено от правителството. Аз обаче не съм съгласен с това“, заяви Тръмп.

„Моето тяло, моят избор”: Французите и вписването на аборта в конституцията

Камала Харис казва, че случващото се в Аризона е част от това, което тя нарича 'пълна атака на Тръмп срещу репродуктивните свободи".

„Ето как изглежда вторият мандат на Тръмп. Повече забрани, повече страдания и по-малко свобода, точно както той направи в Аризона. По принцип, той иска да върне Америка в 1800 година, но ние няма да позволим това да се случи“, бе категорична Харис.

Съдът в Алабама: Замразените ембриони да бъдат считани за деца

Предизборният щаб на Байдън се надява, че мярката за право на аборт, включена в бюлетината в Аризона през ноември, ще им помогне да спечелят този важен щат, тъй като подобни инициативи в Канзас и Охайо през последните две години бяха губещи за републиканците. Тръмп сякаш призна избирателната уязвимост на абортите, като казва на поддръжниците си: "Трябва да следвате сърцето си по този въпрос, но не забравяйте, че трябва и да спечелите изборите."

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase 

 
Източник: Voice of America