Темата коментират проф. Светослав Малинов, Андрей Райчев и Харалан Александров

Обратното броене до парламентарните избори започна. Очакват ли ни нови изненади и може ли да се създаде стабилно управление след предсрочния вот? Кои партии и коалиции ще влязат в следващия парламент? Темата коментират политологът и бивш евродепутат проф. Светослав Малинов, социологът Андрей Райчев и социалният антрополог Харалан Александров.

“Противопоставянето ще се задълбочава все повече, защото се решава само един въпрос – кой колко гласа ще има. Това е толкова важно, че всичко останало е нищо, бледнее. И защото за пръв път имаме действащ парламент по време на предизборна кампания. Ще има и едно съвършено безсмислено сваляне или несваляне на председателя на НС. Това няма никакво практическо значение, а е чисто символично. Насочено е към 9 юни. Нищо друго”, заяви Андрей Райчев.

"Тренд" за нагласите преди вота: ГЕРБ-СДС водят с над 9% пред ПП-ДБ

„Политическият смисъл на случващото се в момента е очевиден – битка за власт, и то доста свирепа, в каквато сме от години и в чиято арена се превръща парламентът. Управлението пада жертва на всичко това. Наблюдаваме омагьосан кръг. Колкото повече обясняваме, че партиите адресират само твърдите си ядра и разчитат на най-верния си електорат, който се опитват да мобилизират, толкова повече това ще става истина. Което пък означава, че говоренето все повече ще се радикализира”, категоричен е Александров.

„Голяма щета е, че отиваме на избори. Тя не е само в това, че се нарушава стабилността, но и че след вота не се очертава естествена, лесна и стабилна коалиция. Твърде е възможно да няма мнозинство от първия и втория и да е необходим трети”, подчерта проф. Малинов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase