Проектът за решение за предсрочно освобождаване на председателя на НС беше внесен от депутати от ПП-ДБ и БСП

Депутатите приеха предсрочното освобождаване на Росен Желязков като председател на 49-ото  Народно събрание. 129 народни представители гласуваха "за", а 103 бяха против.

Отстраниха Росен Желязков като председател на НС

„Този акт не беше срещу човека Росен Желязков, а срещу председателя на Народното събрание Росен Желязков, който неведнъж наруши правилата на това Народно събрание”, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Според него Желязков е нарушавал правилата, когато е изпълнявал "повелята на Делян Пеевски и Бойко Борисов".

ПП-ДБ иска оставката на председателя на парламента Росен Желязков

"Това, което искаме да кажем чисто политически, е много ясно съобщение: господин Пеевски и господин Борисов не притежават тази държава. Ако иска ГЕРБ да има евроатлантическа посока, ще трябва да се отърве от зависимостта си от господин Пеевски. Правилата и институциите, които трябва да работят в държавата, не трябва да бъдат подвластни на нито един човек. Сигурен съм, че в случая Росен Желязков, ако действаше по собствена воля, тези нарушения, които днес прочетохме от трибуната, нямаше да бъдат изпълнени", посочи Петков.

„Важно е да се каже, че България ще бъде законова и институционална държава и никой няма да е над закона. Ако ГЕРБ продължава да бъде подвластна на господин Пеевски, резултатите ще бъдат като днешния”, добави той.

Смисълът на исканото отстраняване на председателя на парламента е ясен: той многократно нарушаваше правилника в полза на партията, която представлява. Не беше осъществена и ротацията на председателите. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Оставката на Росен Желязков трябваше бъде гласувана много отдавна заради системни нарушения, които обаче бяха извършвани заедно с ПП-ДБ, коментира лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Решението, което НС взе за отстраняване на председателя, затвърди позорното съществуване на този парламент,  добави той. „Това Народно събрание завършва позорно, защото станахме свидетели на поредния изключително грозен скандал между ГЕРБ-СДС и ДПС, от една страна, и ПП-ДБ от друга, в който не ставаше дума за политики, а за разпределяне на позиции, постове, „пудели, пачки, Митници, здравни каси“ – все едно станахме свидетели на едно преразпределение на територия, обясни лидерът на „Възраждане“.

Костадинов упрекна ПП-ДБ в лицемерно поведение. Свидетели сме на лицемерното поведение на тази формация, която сутринта не се регистрира цялата, знакови лица от ПП-ДБ отсъстват, отбеляза той. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА