Това показва годишното проучване на "Ърнст и Янг България"

Преките чуждестранни инвестиции в Европа намаляват през 2023 г. с 4 на сто на годишна база и с 11 на сто спрямо 2019 г., показва годишното проучване за интереса към инвестиции и атрактивността на Европа на "Ърнст и Янг България" (EY България), предаде БТА.

Франция, Великобритания и Германия продължават да привличат най-много инвестиции и запазват първите три места в класацията, като там се реализират около половината от общия брой проекти. Преките чуждестранни инвестиции във Франция са намалели с 5 на сто и с 12 на сто в Германия. Великобритания изпреварва Германия, като се изкачва на второ място с увеличение от 6 на сто в броя на проектите.

България също се отличава от общата тенденция - през 2023 г. у нас са реализирани 27 инвестиционни проекта, които са осигурили 1966 работни места. За сравнение през 2022 г. проектите са били 20, а добавената им стойност в работни места е 1490.

През 2023 г. компании от целия свят са обявили 5694 проекта, свързани с разрастване и разширяване на бизнеса си в 44 европейски страни. Инвестициите сега са с 14 на сто по-малко от пика си през 2017 г., а общият брой на създадените работни места в Европа в резултат на преки чуждестранни инвестиции намалява със 7 на сто на годишна база до 319 923.

Повечето регулации за бизнеса, променливите цени на енергията и политическата нестабилност са трите основни фактора, влияещи на инвестиционните намерения, се посочва в съобщението. Европа като континент е пионер в новите регулаторни изисквания по отношение на изкуствения интелект, корпоративната устойчивост и защитата на данните – това кара инвеститорите да се притесняват, че тези усложнения могат да попречат на бизнес растежа им. Продължаващата енергийна криза, несигурността в очакването на резултатите от европейските избори, както и неспиращите социални напрежения и политически радикализъм, също тревожат инвеститорите.

Въпреки общата по-мрачна картина, има място за оптимизъм – 72 на сто от анкетираните бизнеси декларират планове за разширяване на операциите си в Европа през следващата година в сравнение с 67 през 2022 г. Инвеститорите са позитивно настроени относно дългосрочните перспективи на Европа, тъй като се очаква икономическата ситуация постепенно да се подобри.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Христо Воденов, БТА