Коментар на Васил Данов, Милен Керемедчиев и Искрен Иванов

Какви са заплахите пред сигурността на България на фона на войната в Украйна и кои ще са водещите теми на Парламентарната асамблея на НАТО днес? В студиото на „Здравей, България” темата коментираха Васил Данов, член на Атлантическия съвет на България, политологът Милен Керемедчиев и Искрен Иванов, експерт по международни отношения.

Столтенберг ще участва в Парламентарната асамблея на НАТО в София

Форумът днес ще бъде открит от председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. Парламентаристите от 32-те държави членки на Алианса ще бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и от служебния министър-председател Димитър Главчев. Участниците ще обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна.

„Тази асамблея е много важна и идва няколко седмици преди европейските избори”, каза Керемедчиев. Той отбеляза една от основните теми на асамблеята – войната в Украйна и отбеляза, че „все повече гласове се надигат против продължаващата помощ” към страната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в България (СНИМКИ)

Според Данов България има раздвоена отчасти позиция по въпроса, но „мнозинството на изборите ще покаже, че не сме с Виктор Орбан и Путин”. По думите на члена на Атлантическия съвет на България срещата на Парламентарната асамблея на НАТО е планирана отдавана и отсъствието на президента „показва неуважение”.

По отношение на окупираните украински територии от Русия Искрен Иванов отбелязва, че „Украйна може да се защитава и да използва оръжията”, но използването им на суверенна руска територия е на „нейна отговорност”.

Целия разговор вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase