Вчера служители на дружеството започнаха протести

Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов проведе среща със служители на „Ел Би Булгарикум”, които предприеха протестни действия от вчера. На нея присъстваха още ръководството на предприятието и представители на синдикалните организации. По време на разговорите бяха изтъкнати натрупани редица проблеми и поставени искания за увеличение на основните заплати, за предоставяне на специализирано работно облекло, за спазване на условията на труд и на графиците при сумирано изчисляване на работното време и други. Подчертан е нарушеният диалог между работниците и ръководството на предприятието, съобщават от ресорното ведомство.

Служителите са сигнализирали за голямо количество натрупана готова продукция, която има риск да не бъде реализирана на пазара. На срещата Николов поиска оставките на цялото ръководството на „Ел Би Булгарикум” и разпореди на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството, да предприеме необходимите действия за спешна смяна и вписване на нов борд.

Служителите на „Ел Би Булгарикум” във Видин излязоха на протест

Икономическият министър указа да се разработят условия, при които в максимално кратки срокове да се работи за увеличаване на заплатите с до 30%. Също така Николов разпореди да бъдат разгледани всички възможности за модернизация на „Ел Би Булгарикум” и да бъдат осигурени нормални условия на труд, като бъдат изпълнени предписанията на Инспекцията по труда.

Министърът подчерта стратегическото значение на „Ел Би Булгарикум” за българската млекопреработвателна промишленост и беше категоричен, че е необходимо възстановяване на социалния диалог между работниците и ръководството на дружеството и гарантиране на устойчивото развитие на предприятието.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase