Това удължава конфликтите и избиването на хора, смята върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността

Системата на ООН е парализирана от налагането на вето, не се приемат решения, коментира днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.  Налагането на вето удължава конфликтите и избиването на хора, добави той пред участниците във форума по сигурността "Шуман", чийто домакин е Европейският парламент в Брюксел. На срещата присъстват 500 участници от 70 държави и организации по света.

Борел: ЕС иска да предостави 6,9 млрд. евро военна помощ за Украйна, но Унгария блокира процеса

Предстои да бъдат обсъдени въпросите за киберсигурността, отбраната, противодействието на тероризма и хибридните заплахи, уточни Борел. Той добави, че разговорите ще обхванат войните в Украйна и Газа, но отбеляза, че това не са единствените "горещи точки" по света днес. През 2022 г. в 56 държави имаше от въоръжени конфликти, докато през 2020 г. броят на тези страни бе 30, посочи върховният представител.

По неговите думи ЕС подкрепя в областта на отбраната и в защита на мира над 20 държави. ЕС иска да увеличи ролята си на доставчик на сигурност, добави Борел.

Очаквам да не сме съгласни по всичко, но и да намерим пресечни точки, обърна се той към участниците в срещата. По неговите думи ще бъдат потърсени отговори дали представените страни могат да се обединят около общ списък на заплахите за сигурността, дали могат да се приспособят за справяне със заплахите, дали могат да взаимодействат.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Николай Желязков, БТА