Темата коментира Кирил Темелков

Увеличението на цената на природния газ с 8% няма да повлияе толкова негативно на пазара. Въпросът е друг - къде е ситуирана тази нова цена в средата на съседните пазари и конкурентите доставки. Това не е цената, на която се търгува газът в цяла България. Проблемът с дребните потребители е, че техните цени винаги са свързани с тези на обществения доставчик. Това каза Кирил Темелков, заместник председател на Българската газова асоциация при БТПП, в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той поясни, че по-малките потребители, които са присъединени към разпределителните мрежи, получават цена, свързана с регулираната от КЕВР. По-големите потребители имат възможност да се договарят директно с различни доставчици, а там цената, при конкурентни условия, се явява с около 10 % по-ниска.

КЕВР: Природният газ ще поскъпне с над 8% през юни

"Регулаторната среда, в която работи "Булгаргаз" е изключително остаряла, без да се смяна на регулаторния режим, няма как цената да е адекватна", посочи експертът. "Нашият бизнес се конкурира с производствата на тези, които са в нашия регион. За да бъде нашата икономика конкурентна, трябва цената на нашия газ да съответства на цената, която и другите получават", посочи Темелков.

Милена Христова, член на Управителния съвет на Българската асоциация за текстил и кожи, каза, че увеличението на газа ще доведе до трудно покриване на разходите. "Цените с клиентите са договорени до края на 2024 година и няма как да преподпишем отново договорите", посочи тя. Христова уточни, че използват и различни консумативи, за които също се очаква увеличение на цените заради газа. "Оставаме без никаква печалба, дори може да се наложи да работим за загуба", заяви тя.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase