Преди военния съюз не сме били с прашки и лъкове, така че ако го напуснем, няма да сме беззащитни, смята кандидат-депутатът

Никой не е питал българите дали искат да се присъединим към НАТО. Смятам, че няма по-демократичен начин от референдума хората да кажат дали искат България да продължи членството си. Това е най-демократичното решение. Преди военния съюз не сме били с прашки и лъкове, така че ако го напуснем, няма да сме беззащитни. Причината Русия да не ни нападне едва ли е това, че сме членове на НАТО. Това каза кандидат-депутатът от "Възраждане" и водач на листа Цвета Рангелова в студиото на "Офанзива с Любо Огнянов".

"Възраждане" номинира Цвета Рангелова за конституционен съдия.

Според нея клаузи на Североатлантическия договор противоречат на член 9 от Конституцията, който упоменава, че Въоръжените сили гарантират териториалната цялост и националният суверенитет на страната.  "Предприсъединителният протокол към НАТО от 2004 г. не е съдържал условие да унищожаваме българската армия. Било е записано тя да остане в бройна численост над 45 000 военнослужещи, което към днешна дата не е така. Освен с декларации, не смятам, че НАТО е полезна с друго, само подклажда конфликти. Армията ни е в окаяно състояние, нарязахме всичко, което съдържаха отбранителните ни способности", коментира Рангелова. 

Тя смята, че цивилното и военното разузнаване не трябва да се обединяват поради големите си различия в дейността и служителите си.

Столтенберг: Украйна има право на самозащита, това включва и нанасянето на удари по военни цели в Русия

По думите ѝ тревога е причинило твърдението на Столтенберг, че НАТО няма планове да изпраща войски, защото плановете могат да се променят. "Категорично случилото се в Сребреница е геноцид. Няма никакво съмнение в това, всяко друго становище е неразумно", заяви Рангелова. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase