От 1 юни официално стартира летният сезон по Черноморието

От 1 юни официално стартира летният сезон по родните плажове. Всяка една ивица, която е отдадена за стопанисване вече трябва да е почистена и на нея да има необходимият брой водни спасители и медицински пунктове.

На Северния плаж в Бургас цената на сянката традиционно остава най-евтината - по 1,20 лева за чадър и шезлонг. На повечето места по Южното Черноморие цената на плажните принадлежности и тази година няма да бъде променена, заради заложените стойности в концесионните договори. Поскъпване с левче ще има само на няколко плажа в Бургаско.

Почистени, обезпаразитени и подредени. Плажовете на юг чакат първите летовници. Че сянката няма да поскъпва, са категорични и концесионерите. "На плажа Созопол-Хармани цената е 8 лв., на плаж Хармани-Централен е 7 лв., Поморие- 7 лв., Несебър – 8 лв. На плажовете в Слънчев бряг цените са по 10 лв.", твърди Кирил Спасов - Асоциация на концесионерите на морски плажове. 

Какви са цените на цацата по родното Черноморие

Единственият, който ще вдигне цените този сезон, е концесионерът на плажа в Крайморие. "Миналата година чадърът беше 8 лв., шезлонгите бяха по 7 лв. Тази година чадърът ще бъде пак 8 лв, а само шезлонгите ще бъдат с левче отгоре, като това включва и масичка. Шалтето ще е абсолютно безплатно, т.е. то е калкулирано в цената на комплекта", заяви Николай Димитров- концесионер плаж Крайморие

Той има и обяснение за увеличението на цената. "На първо място индексацията, която всяка година с натрупване ни правят от Министерството на туризма. Тази година е 9,5%, за сравнение аз съм ги вдигнал с 10 на сто. Миналата година беше 15,3 % т.е. за две години цената по договор се е вдигнала 25 %. По-високи са и заплатите. Минималната работна заплата се вдигна. Това вдигна и осигуровките. За сравнение миналата година за спасител съм плащал 290 лв. осигуровки, тази година ще плащам 410 лв.", твърди Димитров. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase