Инцидентът е станал в четвъртък около 22 часа

Трагичен случай в БДЖ. Около 22 часа снощи влак е прегазил работници на жп линията между гарите Телиш и Горни Дъбник. Един човек е загинал, другият е пострадал и е в болница. Веднага след инцидента транспортният министър поиска цялостна проверка на Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Поредният трагичен случай в държавните железници е капката, която преля чашата и провокира активни и спешни действия от страна на държавата. Целта – да стане ясно къде са пропуските и какво стои в основата на зачестилите инциденти. Резултатите от инспекцията ще станат ясни до 19-и юни. 

Секунди преди фаталния инцидент работниците слизат от машината, с която е трябвало да ремонтират участък от жп релсите. „В този момент по съседния коловоз преминава бърз влак със скорост около 110 км/ч, движещ се от Варна за Мездра. Удря първо техническия ръководител, който е слязъл първи и втория, който слиза – главният инженер. Въздушната струя го завърта”, обясни заместник-председателят на УС на НБРПВВЖТ д-р инж. Бойчо Скробански.

Техническият ръководител загива на място. Главният инженер е в тежко състояние и остава за лечение в плевенската болница. „Наложило се е да се направи допълнително оперативно лечение. Бил е засегнат кух орган, има гръдна травма”, каза здравният министър Галя Кондева.


Тепърва ще стане ясно какви са причините за инцидента. „Ще бъде назначена съдебномедицинска експертиза, иззета е скоростомерната лента на локомотива. Взети са проби от двамата машинисти – и на ремонтната машина, и на локомотива. И двете са отрицателни”, посочи окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов.

Машинистът, срязал спирачките на локомотива в Лом, търсел отмъщение заради служебен конфликт

Водещата версия на разследващите към момента е нарушаване на правилата за безопасност. „Ние ще изследваме всичко – очевидно, това, което е мнението на разследващите – имало е неспазване на правилата за безопасност от двамата служители, които не са слезли от правилната страна”, допълни Николов.

След трагичния случай транспортният министър Георги Гвоздейков разпореди незабавна проверка на цялата дейност на НКЖИ. „Няма да правя връзка между инцидентите и това, което се случва в НКЖИ, тъй като има предприети доста сериозни ремонти по инфраструктурата, по Централна гара, които са отлагани с години. След като приключи проверката, ще мога да коментирам, когато имам доказателства и аргументи. На база това, което е констатирано, ще вземем съответните мерки. И всеки ще понесе отговорността си”, подчерта Гвоздейков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase