Зрелищен протест срещу войната в Газа организираха и в Испания

Въпреки възторга, обхванал Израел след освобождаването на заложниците, хиляди се стекоха в Тел Авив, за да протестират срещу политиката на правителството.  Митингът им отново беше в присъствието на семейства на отвлечени хора, които още са в ръцете на „Хамас”. По-рано премиерът Бенямин Нетаняху обеща, че ще бъдат върнати всички над 100 души, които още са в плен. Но протестиращите не му вярват и искат да приеме предложението, обявено от американския президент Джо Байдън. Офертата, която Вашингтон определи, като идваща от Израел, не се приема от Нетаняху. Той отхвърля идеята реформираната палестинска автономия да управлява газа. В същото време премиерът не предлага алтернатива.

Загина офицер, ранен при спасяването на заложниците в Газа

“Това се случва всяка събота вечер. Събираме се със семействата на заложниците и настояваме правителството да сключи сделката. Защото искаме всички да бъдат върнати. Беше толкова вдъхновяващо, когато освободиха четиримата. Имаме нужда това да стане с всички 120, които още са там”, заяви Талия Еден.

"Израел проведе забележителна спасителна операция за четиримата заложници на „Хамас”. Операция, която изискваше изобретателност и кураж от най-висока степен. Нашите войници ги демонстрираха по неповторим начин. Решени сме да върнем всички заложници и очакваме „Хамас” да ги освободи. Но дори да не ги пуснат, ще направим каквото е необходимо, за да ги върнем всички у дома", подчерта премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Нови преговори за примирие между Израел и "Хамас" в Египет

Зрелищен протест срещу войната в Газа организираха в Испания. Стотици участници легнаха неподвижно на земята, като символ на многобройните цивилни жертви сред палестинците. Протестиращите изпълниха с телата си алеите пред известния музей „Гугенхайм” в Билбао. Като фон на протеста бяха пуснати сирени, използвани като предупреждение за бомбардировка по време на гражданската война в Испания. Протестът беше организиран от сдружение на творци и активисти от Баския регион. Освен палестински знамена, те използваха и детайли от известната антивоенна картина на Пикасо "Герника".

"Много е въздействащо да видиш всички тези хора тук. Билбао отново надава вик за палестинците. За хората без глас. За хората, които страдат под развалините, заяви Мохамед Фаражалах.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase