Неправителствена организация предоставя хуманитарна помощ на жителите в Харков

Пол Хюз, бивш треньор по хокей от Канада, пристига в Харков през март 2022 г. През двете години оттогава той и други доброволци - някои местни, други чуждестранни - помагат на вътрешно разселените от войната украинци да оцелеят, съобщава Voice of America (VOA).

Хюз пристига в Харков в началото на март 2022 г., за да помогне на украинците, пряко засегнати от войната. Той основава неправителствена организация с нестопанска цел, наречена Helping Ukraine - Grassroots Support (HUGS), за да предоставя хуманитарна помощ на жителите на региона. "Първо, ние управляваме гараж, в който се ремонтират превозни средства на доброволци. Второ, управляваме програмата SMART. Това е акроним на Sports, Music, Art, Rec and Tech. Опитваме се да помагаме на децата от разселени смейства, които живеят в приюти в Купянск, Лиман,Бахмут, Краматорск, и Константиновка", разказва Пол Хюз.  

"Да оцелееш е най-голямата благословия": Как живеят украинците година след разрушаването на язовир "Каховка"

Той е от Калгари. Служи в канадските въоръжени сили, а по-късно основава хокейна академия, в която работи като треньор. През 2011 г. основава една от най-големите обществени градски ферми в Канада - Grow Calgary, посветена на отглеждането на продукти за хора, страдащи от последиците от продоволствената несигурност.   

Хюз започва работа в Харков скоро след началото на руската инвазия. Той казва, че планира да остане, докато войната приключи. Заедно с други доброволци Хюз помага на разселени деца и тийнейджъри от разрушени села и градове с хуманитарна помощ.  

Натаниъл Сандърс, прокурор от американския щат Юта, е в Харков за пети път. Първото му посещение е през юли 2022 г. Той се запознава с Хюз в Харков и се присъединява към инициативата му.  

Козак е боецът от международния легион, той помага за забавлението на разселените децата. Мъжът си взима кратка почивка, преди да се върне на фронтовата линия. Козак казва, че сега, когато САЩ са се съгласили да изпратят нов пакет военна помощ, нещата за въоръжените сили на Украйна се подобряват. "Има голям недостиг на боеприпаси. Но сега нещата се връщат в правилната посока. Мисля, че ще успеем да спрем Русия", казва Козак за Voice of America (VOA).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg