Единствено Русия се въздържа, но не използва правото си на вето

Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.

Текстът определя условията за пълно и цялостно прекратяване на огъня, освобождаване на заложниците, държани от "Хамас", връщане на останките на загиналите заложници и размяна на палестински затворници. Единствено Русия се въздържа, но не използва правото си на вето.

Съветът за сигурност на ООН ще гласува план за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“

В резолюцията се призовава "Хамас" да приеме плана. Американският държавен секретар Антъни Блинкън е отново на обиколка в Близкия изток в опит да издейства прекратяване на огъня.

"Моето послание към правителствата в целия регион и към хората в региона е: ако искате прекратяване на огъня, накарайте "Хамас" да каже "да". Ако искате да облекчите ужасните страдания на палестинците в Газа, накарайте Хамас да каже "да". Ако искате да върнете всички заложници у дома, накарайте "Хамас" да каже "да". Ако искате да поставите както израелците, така и палестинците на пътя към по-траен мир и сигурност, накарайте "Хама" да каже "да". Ако искате да предотвратите разрастването на този конфликт, накарайте "Хамас" да каже "да", коментира Блинкън.

В Йерусалим той разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху, а преди това от Кайро призова арабските държави да окажат натиск върху "Хамас" да приеме спиране на огъня.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase