Те са едни от най-уязвимите пингвини в света

Популацията на Хумболтовия пингвин е намаляла драстично в районите по централното крайбрежие на Чили, предаде „Ройтерс”. Това ги прави едни от най-уязвимите от 18-те вида пингвини в света и ги излага на риск от изчезване, предупреждават експерти. 

В британски зоопарк се излюпиха 11 пингвинчета от застрашен вид (ВИДЕО)

Миналата година учени изследваха два острова край централното чилийско крайбрежие и откриха 842 размножаващи се двойки или активни гнезда. Тази година те откриват само една размножаваща се двойка. Паулина Арсе, ветеринарен лекар, специализирана в областта на пингвините, каза, че популацията на пингвините на всички изследвани острови е намаляла или е останала същата. „Това може да доведе до още по-драстичен сценарий, а именно изчезването на вида“, добави тя.

Хумболтовите пингвини обитават колонии по тихоокеанското крайбрежие на Чили и Перу. Името им се дължи на това, че се къпят в студеното Хумболтово течение. Тези нелетящи птици могат да тежат до 5 кг и да достигнат височина до 70 cм, когато са възрастни.

Пингвините са в опасност: Потвърдиха смъртоносен щам на птичи грип в Антарктика

Диего Пеналоза, председател на фондацията "Safari Conservation Foundation", каза, че основните заплахи за пингвините в дивата природа са замърсяването на морето, липсата на надзор над домашните любимци и нарушаването на местата за гнездене.

Освен това птичият грип, изострен от метеорологичното явление "Ел Ниньо", е нанесъл поражения на популациите на пингвините и други диви животни. Според Хавиера Меза, ръководител на отдела за опазване на биоразнообразието в националната горска служба "Conaf", в резултат на тези фактори размножаването на Хумболтовите пингвини е спаднало почти до нула. 

Излюпи се пингвинче от рядък вид в аквариума в Сан Диего (ВИДЕО)

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Анна Владимирова, БТА