Заради високите температури властите ги призоваха да носят чадъри

За милиони поклонници мюсюлмани от цял свят започва ежегодното поклонение в свещения град Мека в Саудитска Арабия. Очаква се в него да вземат участие 2 милиона души, предаде ДПА.

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Снимка: БТА

След като направят ритуални обиколки около Кааба, каменното здание във формата на куб в Голямата джамия в Мека, поклонниците ще се отправят към намиращата се наблизо долина Мина, където ще лагеруват в един от най-големите палаткови градове в света.

Снимка: БТА

На втория ден ще се отправят към планината Арафат, на около 20 км от Мека, където ще останат до залеза, който се смята за връхната точка на хаджа.

Тъй като се очаква температурата в Мека и околностите ѝ да достигне 43 градуса по Целзий, властите призоваха поклонниците да носят чадъри, за да се предпазят по време на ритуалите.

Петролни игри: Саудитска Арабия ще се нуждае от по-висока цена на петрола през 2024 г.

Поклонението е един от петте стълба на исляма и се отнася за всички мюсюлмани. Те трябва да го направят поне веднъж в живота си, но само ако са физически способни да предприемат пътуването до родното място на пророка Мохамед и разполагат с финансовите средства.

Снимка: БТА

Мъжете носят безшевни бели дрехи, а жените - свободни дрехи, докато изпълняват едни и същи ритуали в демонстрация на религиозно единство, равенство и стремеж към духовно пречистване.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Божидар Колев, БТА