Застрахователи твърдят, че от дни нямат връзка с платформата

Проблем в електронната система на Гаранционния фонд блокира работата на застрахователните компании в страната, пише БТА. Беше възпрепятствано издаването на полиците по задължителната за водачите „Гражданска отговорност”, а застрахователи обясниха, че от дни нямат връзка с платформата.

Според застрахователи няколко пъти досега през годините системата се е сривала. Проблемът е водил до голямо напрежение сред собствениците на автомобили, възпрепятствани да ги управляват заради невъзможността да им бъдат издавани полици „Гражданска отговорност”.

„Гаранционен фонд е общ за всички застрахователи, всички издаваме чрез него застраховките, когато той не работи никой от нас не може да работи. Вчера от сутринта беше невъзможно да се издадат документи, днес до този момент е същото положението”, каза Янка Добрева, застраховател.

По-късно днес от Гаранционния фонд информираха, че нормалното функциониране на системата е възстановено след техническите проблеми през последните няколко дни. Сключването на застраховка „Гражданска отговорност” може да се извършва по обичайния досега начин.

Официалната позиция на Комисията за финансов надзор е, че наличието на договор за застраховката “Гражданска отговорност” се удостоверява със застрахователна полица. В писмена позиция до NOVA от гаранционен фонд обясниха, че след провеждане на планирана профилактика са възникнали технически проблеми заради високия брой постъпили заявки за сключване на застраховки.

Заради блокираната работа на фонда много шофьори се оказват в положението на нарушители на пътя, въпреки че искат да сключат задължителната застраховка. „По отношение на несключените застраховки гражданска отговорност, обръщам внимание, че законът е категоричен, че по пътищата трябва да се движат водачите на МПС със сключена такава”, каза комисар Мария Ботева от „Пътна полиция”, МВР.

Глобата при липса на активна застраховка гражданска отговорност е 250 лева. Малко след 17 часа от Гаранционния фонд официално информираха, че системата вече работи.

Стажант - репортер: Стефан Стефанов

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Галя Тенева, кореспондент на БТА в Бургас