Стягайте багажа спокойно - европейските железници са сред най-безопасните в света

Европейските железници остават сред най-безопасните в света, като през 2018, 2020 и 2021 година не е имало сериозни инциденти, които да са довели до загуба на човешки животи. За съжаление пет трагични събития през 2022 г. и 2023 г., прекъсват положителната тенденция, но въпреки това пътуването с влак остава далеч по-сигурно от придвижването с автомобил. Изводът е направен на база на данните от Доклада за железопътната безопасност и оперативната съвместимост за 2024, които беше представен в Брюксел.

„Въпреки положителните данни за железниците в Европа, сега не е моментът да се отпускаме. Постоянното подобряване на мерките за сигурност и координация трябва да продължи“, коментира  Йозеф Допелбауер, изпълнителен директор на Агенцията за железопътен транспорт на Европейския съюз (ERA). За подобряване на безопасността Европейският съюз ще насърчава обмяната на данни за жп произшествията. По-богатата информация от своя страна ще допринесе за по-точния анализ за причината за инцидентите и така все по-голяма част от тях биха могли да бъдат избегнати.

Специален влак ще пътува по теснолинейката от Септември до Велинград през юли (СНИМКИ)

Въпреки че е сигурен, железопътният транспорт все още не е предпочитан от европейците. Само 6% от тях смятат, че е по-добре да се качат на влак, а другите използват друг начин на придвижване. Нисък е и делът на стоките, които се превозват с железница – 16%. Според експертите процентите ще нарастват успоредно с развитието на железопътната система на ЕС.  Вече се отчита по-добра координация между железопътните оператори, което на практика означава, че пътуването от една страна до друга става все по-удобно и без ненужно чакане по границите.

Докладът за железопътната безопасност и оперативната съвместимост за 2024, обаче констатира, че все още има сериозни проблеми при внедряване на Европейската система за управление на железопътния трафик (ERTMS). Допълнително ситуацията с трансграничните пътувания се усложнява от това, че всяка държава има свои правила за преминаването на влаковите композиции през граничните пунктове. Затова експертите вече работят по формулирането не единни задължителни изисквания за трансграничния железопътен транспорт. След внедряването им експертите обещават, че в бъдеще ще пътуваме по-безопасно и ще стигаме все по-бързо, по-далеч.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase