Вижте как местните се опитват да опазят своите паметници от руския обстрел

Украйна заяви, че руските сили целенасочено атакуват паметниците на културата в страната, предава Voice of America. Докато руската инвазия продължава, украинците се борят не само да запазят територията си, но също така и своето историческо наследство. Киев смята, че Москва умишлено унищожава културните паметници като част от опитите си да заличат миналото на страната, както и нейната национална идентичност.

Архитектът Слава Балбек е решен да съхрани историческата памет на украинския народ. Той стартира дългосрочна инициатива, с която да защити материалното културно наследство на страната от руския обстрел, като поставя защитни зони около обектите. 

Project Hope: Благотворителна организация осигурява медицинска грижа на нуждаещи се в Украйна (ВИДЕО)

Културният изследовател Марина Соботьок смята, че силите на Москва умишлено атакуват украински паметници като част от опитите за унищожение на националната идентичност. „Те започнаха да разпространяват наративите си, че Украйна е по-малък брат и че няма собствена култура и история“, заявява тя пред VOA.

Между войната и ежедневието: Как по-възрастните хора в Украйна се справят с трудностите (ВИДЕО)

Русия отрича обвиненията, че атакува паметници на културата, посочвайки че ударите са насочени само към места от стратегическо значение. Соботьок обаче смята, че тактиката на Кремъл е да унищожи идентичността на Украйна, с което да изчезне и украинската нация.

По данни на ЮНЕСКО, щетите от руските атаки върху украински културни и исторически обекти вече са достигнали 3,5 млрд. долара от началото на пълномащабната инвазия. Министерството на културата на Украйна заявява, че 3000 културни обекта са или повредени или унищожени от руските удари. Киев настоява международните организации да увеличат мониторинга и да държат Русия отговорна за нарушаването на Хагската конвенция от 1954 г. в частта, засягаща защитата на паметниците на културата по време на въоръжени конфликти.

Докато атаките на руските сили продължава, Слава Балбек се надява да продължи работата си по опазването на монументите на Украйна. Той се страхува, че ако международната общност не окаже подкрепа, украинската история може да бъде безвъзвратно заличена, посочват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America, dariknews.bg