Коя е традицията, която се превърна в нов вид изкуство

Камионите в Южна Азия не са единствено превозни средства. Те са се превърнали в средство за културно изразяване на пакистанците.

Защо в някои страни движението е от лявата страна на пътя, а в други - отдясно (ВИДЕО)

Пакистанските пътища са шумни и натоварени, а задръстванията – обичайна гледка. Но шарените тежкотоварните автомобили са това, което грабва окото.

Снимка: iStock

Различните камиони имат отличителен дизайн. Има разнообразни детайли и елементи, съобразени с желанията на собствениците. Шофьорите и техните началници изпращат своите заявки за дизайн, в които могат да бъдат включени надписи и фирмени лога.

Снимка: iStock

Всеки месец се боядисват десетки камиони. Това се е превърнало в редовен източник на доходи за собственици на гаражи, механици и художници в Пакистан. Боядисването на един камион струва около 200 хиляди рупии (670 евро), а стикерите - 100 хиляди рупии. Има допълнителни разходи за осветление и декорация, така че сметката може да надхвърли 300 хиляди рупии (1000 евро).

Снимка: iStock

Този вид изкуство е комбинация от визуални мотиви от пакистанската култура, език, политика и история. То вече е считано за дълбоко вкоренена традиция, но в началото е било начин шофьорите на камиони да привлекат внимание.

Miniatur Wunderland: Светът, побран на едно място (ВИДЕО+СНИМКИ)

Живите цветове на камионното изкуство се разпространяват по света. Пакистанските дизайни вече се рисуват не само върху камиони и автобуси, но и върху коли, самолети, мотоциклети и дори футболни топки.

Снимка: iStock

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всеки понеделник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase